Virtual Reality in de ouderenzorg

Sittard, april 2017

In het Zorg Innovatie Atelier in Aelserhof werkt Vivantes Zorggroep al vijf jaar lang samen met onder andere Cormel IT Services en diverse scholen om nieuwe technieken te testen die ouderenzorg goedkoper en beter kunnen maken. Zo heeft Vivantes Zorggroep de afgelopen week geëxperimenteerd met het inzetten van Virtual Reality in de ouderenzorg. Hierbij wordt onderzocht welke toepassingen ontwikkeld kunnen worden voor de ouderenzorg. Als partner van het ZIA en softwareontwikkelaar zijn wij heel geïnteresseerd in deze innovatie.

 

Met Virtual Reality kan iemand een virtueel bezoek brengen aan bekende plekken in de omgeving, waarbij de herinnering geprikkeld wordt. Een ander voorbeeld kan zijn dat de cliënt een virtueel bezoek brengt aan de klassieke kermis waar een levensechte ouderwetse kraam voor ballen gooien of schieten op de porseleinen borden staat, hiermee wordt de cliënt op een speelse en toegankelijke manier geprikkeld om te bewegen. Denk tot slot aan een rondleiding door het Louvre of een ballonvaart; de mogelijkheden zijn eindeloos en de techniek wordt steeds toegankelijker.

 

Bewoners van zorgcentrum Aelserhof in Elsloo maakten er de afgelopen week kennis mee. Een uitzonderlijke ervaring. Ze wandelen, sleeën en skiën waar dat fysiek vaak niet mogelijk is. Dat het bijna levensecht is, blijkt als een van de proefpersonen virtueel tegen een boom loopt. De dame strekt haar armen om de klap op te vangen.

 

Ook zorgprofessionals (bijvoorbeeld: fysiotherapeut, dagbestedingscoach, artsen enz.) maakten kennis met de mogelijkheden van Virtual Reality. In sessies van twee uur bekeken zij wat de mogelijkheden van het systeem zijn binnen hun vakgebied. Studenten en enkele cliënten van Vivantes hebben met daarna met de techniek kunnen experimenteren.

 

In het ZIA zijn al grote stappen gezet die niet onopgemerkt zijn gebleven. Denk aan domotica oplossingen die het voor de cliënt en de medewerkers mogelijk maken om op 1 scherm alle apparatuur te bedienen, zo ook het cliëntportaal van Cormel IT Services. Op deze manier zien wij in de samenwerking meer mogelijkheden voor doorontwikkeling van innovaties. Het ZIA zou een van de eerste plekken zijn, waar een Virtual Realityprogramma voor deze doelgroep wordt ontwikkeld. Bij Vivantes Ouderenzorg zijn geen andere voorbeelden van soortgelijke projecten bekend.

 

Cormel IT Services is trots onderdeel te zijn van het ZIA.

Terug naar nieuws overzicht